Szigorítás a gázkészülékek piacán

Cikkünk a háztartási jellegű (70 kW teljesítmény alatti) készülékekkel foglalkozik.

2015.09.26.-án életbe lépett az Unió előírása, amely korlátozza egyes gázkészülékek forgalmazását és üzembe helyezését. A rendelet -természetesen- csak a fenti időpont után gyártott készülékekre vonatkozik, ez időpont előtt megvásárolt,- illetve a forgalmazó raktárában lévő- készülékekre NEM.

A szabályozás lényege, hogy minden gázkészüléket – a mosógépekhez, hűtőkhöz stb.- hasonlóan energia címkével kell ellátni, amely utal a készülék hatásfokára.
A hatásfok kiszámítását és a besorolást -a rendeletben meghatározott számítási eljárások szerint- a gyártó végzi (végezteti) és amennyiben nem éri el a rendeletben meghatározott minimum besorolást, a készülék tovább nem gyártható és forgalmazható.

Októbertől tehát csak a “B” és annál jobb besorolású – 86%-nál magasabb hatásfokú- gázkészülék hozható kereskedelmi forgalomba. Ennek az elvárásnak a hagyományos kéményes és zárt égésterű (turbós) készülékek NEM felelnek meg, csak az un. KONDENZÁCIÓS készülékek.

Kivétel azért akad: 2018-ig felmentést kapnak a kis teljesítményű (<10 kW) KÉMÉNYES készülékek (pl. konvektorok), valamint a háztartási méretű (<30 kW) kombi -tehát meleg vizet is szolgáltató- gázkazánok feltéve, ha legalább “C” besorolásúak. Ezt az engedményt azonban szigoríthatja az egyes tagországok végrehajtási rendelete (ami nálunk még hiányzik), így akár  teljes lehet a tiltás.

Az is kérdéses egyelőre, hogy a gyártóknak -a beszűkült piac okán- érdemes-e lesz kis darabszámban gyártani hagyományos kéményes készüléket, amelyeket már eddig is  csak készülék csere esetén vásároltak, újonnan-i felszerelésüket lakásokban már jó pár éve megtiltották.

Milyen következményei lesznek a szigorításnak a gáz felhasználók szempontjából?

A meglévő, üzemelő készülékeket -természetesen- a rendelet nem érinti. A hagyományos –kéményes és turbós készülékek -rendszeres karbantartással- továbbra is üzemelhetnek, meghibásodásuk esetén javíthatóak – egészen addig, amíg lesz hozzájuk alkatrész- és amíg a füstelvezető rendszer (kémény) erre alkalmas lesz. Ha viszont  a kémény vagy a készülék javíthatatlansága miatt csere válik szükségessé, a megoldás csak a KONDENZÁCIÓS készülék felszerelése a megoldás.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy vagy még szeptember 26.-ig kicseréljük hagyományos készülékünket hasonló újra, vagy kezdjünk el félretenni a későbbi kondenzációs cserére.
Előbbi esetben – az új készülék garanciája és biztosított alkatrész utánpótlása miatt- nyerhetünk egy jó pár év haladékot.

Segítség a költségek és megtérülési idők összehasonlításához:

Vissza!

Comments are closed.