Műszaki Sarok

Fontos tanácsok

építkezőknek, felújítóknak az épület fűtéséről az esetleges gázrobbanások és a szénmonoxid mérgezések megakadályozhatóságáról

________________________________________

A rosszul beállított gázkészülék öl

A huszonegyedik kereszt…

Még csak az elején tartunk a télnek, de eddig már huszonegy embert ölt meg a gázkészülékekből visszaáramló szén-monoxid. A legutóbbi – de vélhetően nem az utolsó – áldozat egy fiatalasszony és óvodás korú gyermeke volt….

________________________________________

Szakértők szerint a hazai gázberendezések 30-40%-a elavult

Az elhanyagolt vagy hibás készülékek életveszélyt vagy egészségkárosodást okozhatnak…..

________________________________________

Gázkészülékek nyári karbantartása

Magyarországon több millió tûzhely, vízmelegítõ, konvektor, cirkó és kiskazán mûködik lakossági tulajdonban. Sajnos emellett a hatalmas készülék mennyiség mellett elõfordulnak balesetek, amelyek bekövetkeztében gyakran döntõ szerepet játszik a gázzal járó veszély nem ismerése vagy lebecsülése….

________________________________________

Mi a kéményseprő feladata egy korszerű gáztüzeléshez kapcsolt kémény esetében?

________________________________________

A jövő gázkészüléke: a kondenzációs technika

A kondenzációs gázkészülékek elve már évtizedek óta ismert, azonban a gáz árának drasztikus emelkedése kellet ahhoz, hogy a gazdaságilag előttünk járó országokban alkalmazása széles körben elterjedtté váljon….

________________________________________

Az utóbbi hónapokban az érdekeltek között vita alakult ki az égéstermék-elvezetés néhány kérdése körül.

Az utóbbi hónapokban az érdekeltek között vita alakult ki az égéstermék-elvezetés néhány kérdése körül. A vita tárgya többek között az volt, hogy a 39/1997. (XII.19.) KTM-IKIM sz. rendelet alapján mit kell építési célú terméknek minősíteni és mi tartozik a gázdirektíva hatálya alá. A rendelet az Európai Közösségnek a Tanács 89/106/EKG irányelvével összeegyeztethető megoldásokat tartalmazza, de nem történt meg annak teljes körű átvétele. A 22/1998. (IV.17.) IKIM sz. „Egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőség tanúsításáról” tárgyú rendelet megfelel a Tanács 90/396 EKG, illetve az azt módosító 93/68 EKG irányelveinek.

Mit tekintünk kéménynek, hogyan kell kezelni egy tetőtéri kazán kb. 1 méteres „kéményét”, mikor kell vizsgáló idomot beépíteni stb. – e témák körül forgott a vita. Sajnos nem történt meg a két rendelet közötti határterület rendezése. Folytatás…

Comments are closed.