Szigorítás a gázkészülékek piacán

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. A feltételeknek kizárólag a kondenzációs kazánok felelnek meg.

Írásunk a háztartási jellegű (70 kW teljesítmény alatti) készülékekkel foglalkozik.

2015.09.26.-án életbe lépett az Unió előírása, amely korlátozza egyes gázkészülékek forgalmazását és üzembe helyezését. A rendelet -természetesen- csak a fenti időpont után gyártott készülékekre vonatkozik, ez időpont előtt megvásárolt,- illetve a forgalmazó raktárában lévő- készülékekre ,illetve a már üzemelő készülékekre NEM.

A szabályozás lényege, hogy minden gázkészüléket – a mosógépekhez, hűtőkhöz stb.- hasonlóan energia címkével kell ellátni, amely utal a készülék hatásfokára.
A hatásfok kiszámítását és a besorolást -a rendeletben meghatározott számítási eljárások szerint- a gyártó végzi (végezteti) és amennyiben nem éri el a rendeletben meghatározott minimum besorolást, a készülék tovább nem gyártható és forgalmazható.

Ezentúl tehát csak a “B” és annál jobb besorolású – 86%-nál magasabb hatásfokú- gázkészülék hozható kereskedelmi forgalomba. Ennek az elvárásnak a hagyományos kéményes és zárt égésterű (turbós) készülékek NEM felelnek meg, csak az un. KONDENZÁCIÓS készülékek.

Kivétel azért akadt: 2018-ig felmentést kaptak a kis teljesítményű (<10 kW) KÉMÉNYES készülékek (pl. konvektorok), valamint a háztartási méretű (<30 kW) kombi -tehát meleg vizet is szolgáltató- gázkazánok feltéve, ha legalább “C” besorolásúak. Ugyancsak türelmi időt kaptak 2018 őszéig az olyan társasházi lakások kéményes készülékei, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek. További türelmi időről a 65/2011. Kormányrendelet nem rendelkezik, tehát egyelőre nincs kijelölt türelmi idő szeptembert követően.

2018.szeptembertől megszünik a lehetősége az u.n. turbós-kondenzáló kazánok felszerelésének is, tehát gyűjtőkéménybe is csak kondenzációs készülékeket lehet felszerelni. Ez több problémát is felvet:
1. Az egymás fölötti szinteken csak azonos jellegő készülékek működhetnek, tehát nem megengedett a vegyes (pl. turbó és kondenzációs) üzemelés. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik szinten ki akarják a készüléket kondenzációsra cserélni, akkor egyidőben ezt a többi szinten is meg kell tenni.
2. A meglévő gyűjtőkémények többsége nem alkalmas nedves üzemre, tehát kondenzációs készülékek fogadására, ezért csere esetén a kéményt is át kell építeni.

Jelenleg egyetlen megoldás lehetséges: amennyiben műszaki és elhelyezési akadálya nincs minden készüléket saját égéstermék elvezetéssel kell ellátni. Ez persze jelentős költségekkel járhat,  de legalább megoldás.

Szintén jelentős változások várhatók a 2018.szeptemberben érvénybe lépett NOx (nitrogén-oxid) kibocsájtás szigorítása miatt (max. 56mg/kWh), mivel az eddig megfelelő kondenzációs kazánok egy része nem felel meg az előírásoknak, tehát -a gyártó részéről- jelentős műszaki átalakítás szükséges, ami szintén áremelkedéssel jár.
Ide sorolható a másik kategória,  a jelenlegi kazánpiac kb. 5 százalékát jelentő, 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékek és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti hagyományos kombi kazánok. A jelenleg kapható, ErP jelzéssel jelölt pár terméknél szintén komoly műszaki fejlesztéseket kell végezniük a gyártóknak.

Az is kérdéses egyelőre, hogy a gyártóknak -a beszűkült piac okán- érdemes-e lesz kis darabszámban gyártani hagyományos kéményes készüléket, amelyeket már eddig is  csak készülék csere esetén vásároltak, újonnan-i felszerelésüket lakásokban már jó pár éve megtiltották.

Milyen következményei lesznek a szigorításnak a gáz felhasználók szempontjából?

A meglévő, üzemelő készülékeket -természetesen- a rendelet nem érinti. A hagyományos –kéményes és turbós készülékek -rendszeres karbantartással- továbbra is üzemelhetnek, meghibásodásuk esetén javíthatóak – egészen addig, amíg lesz hozzájuk alkatrész- és amíg a füstelvezető rendszer (kémény) erre alkalmas lesz. Ha viszont  a kémény vagy a készülék javíthatatlansága miatt csere válik szükségessé, a megoldás csak a KONDENZÁCIÓS készülék felszerelése a megoldás.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy mielőbb kicseréljük hagyományos készülékünket  kondenzációs készülékre, hiszen ez-az üzembiztonságon túl- évi 15-30 %-os megtakarítást is hozhat.

Vissza!

Comments are closed.