Kondenzációs készülékek

Kondenzációs gázkészülék:

Olyan zárt égésterű (turbós) készülék, amely a hagyományos készülékekhez képest jóval nagyobb  felületű hőcserélővel rendelkezik, így a kilépő égésterméket annyira lehűti, hogy az abban lévő gőz halmazállapotú víz kicsapódik (kondenzálódik) és -az erre kialakított- kivezetésen -általában a lefolyó rendszerbe bekötve- a készülékből eltávozik.
A visszahűtés során a gőz-víz halmazállapot változás energia leadással jár, mely a készülékben hasznosul. Az elméleti hatásfok javulás -földgáznál- 11%, amiből a gyakorlatban 8% körüli hasznosulás realizálható.
Másik energia megtakarítási tényező a gázégő, amely -a hagyományos készülékek égőjéhez képest -sokkal korszerűbb un. mátrix égő. Az égőbe bejutó gázkeverék egy -precíziós kialakítású- keverő térben keveredik úgy, hogy a -változó fordulatszámú légellátó ventilátor- vezérli a gázszelep nyitását,zárását. Így biztosítható a készülék leterheltségétől független magas hatásfok. Az égő nem a hagyományos módon (lobogó lánggal) ég, hanem sugárzó módon, jóval alacsonyabb hőmérsékleten, ami a káros nitrogén oxidok mennyiségét jelentősen csökkenti.
A kondenzálódás, a korszerű kialakítású égő, valamint az alacsony hőmérséklet miatti kisebb sugárzási veszteség következtében, a hagyományos készülékekhez képest akár 20-50% hatásfok javulás és energia megtakarítás érhető el. A kondenzációs készülékek a 2015.09.26.-én életbe lépő energetikai szigorításnak megfelelnek, a jövőben tehát tovább forgalmazhatók.

Vissza..

 

Comments are closed.