Fontos tanácsok

Kiadja: Magyar Épületgépészek Szövetsége

Fontos tanácsok építkezőknek, felújítóknak az épület fűtéséről és az esetleges gázrobbanások megakadályozhatóságáról

A jó idő beköszöntével véget ért a fűtési időszak, felgyorsulnak az építkezések, elkezdődnek a felújítások. Az épületgépész tervezők és szerelők igen gyakran találkoznak rosszul kiválasztott gázkészülékekkel, méretezés nélkül készült fűtési rendszerekkel, amelyek azon túlmenően, hogy sok bosszúságot okoznak, közvetlen baleset- vagy életveszélyt is eredményezhetnek.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége részéről az alábbiakban igyekszünk lakásépítők, felújítók számára néhány olyan tanáccsal szolgálni, amelyek tapasztalataink szerint a leggyakrabban előforduló problémák megelőzésében nyújtanak segítséget.

A korszerű, jó hőszigetelő ablakok veszélyt jelenthetnek!

Az energiatakarékosság céljából kedvező hatású ablakok és ajtók kellő szakértelem nélküli beépítése akár halálos veszélyt is okozhat.

A korszerű nyílászárók jó hőszigetelő tulajdonságukat nagyrészt a légrések pontos tömítésének köszönhetik. A friss levegő bejutásának csaknem teljes megakadályozása azonban megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a lakótérben elhelyezett gázkészülékek égésilevegő-ellátását.

A legáltalánosabban alkalmazott 18-24 kW-os, melegvizet is adó (kombi) kéményes lakásfűtő készülékek üzem közben 40-50 m3/óra égési levegő bevezetését kívánják meg, viszont a tömített nyílászárókon csak ennek töredéke jut be.

A megfelelő levegőmennyiség hiányában kialakuló tökéletlen égés a készülék gazdaságtalan üzemét okozza, de ezen túlmenően nagymértékű szén-monoxid képződéssel jár. A nem megfelelő légellátás miatt a lakás légterébe jutó szén-monoxid enyhébb esetben gyakori fejfájást, gyengeséget, súlyos esetben halálos mérgezést okoz.

Ennek elkerülésére tömített (fokozott légzárású) ablakok-ajtók alkalmazása esetén – akár új, akár felújított épületről van szó – gondoskodni kell a nyílt lángú tűzhely és a kéményes gázkészülékek számára szükséges égési levegőnek légbevezető nyílásokkal történő biztosításáról. Egyes ajtó-ablak gyártók a nyílászárók keretébe építenek be ilyen légbevezetö nyílásokat; a szükséges típus és darabszám meghatározásához érdemes hozzáértő épületgépész tervező mérnök segítségét igénybe venni.

Kéményes gázkészülék és gépi elszívó berendezés együttesen halálos veszély!

Fokozottan veszélyes, ha a kéményes gázkészülékkel felszerelt lakásban valamilyen levegőelszívó berendezés (ventillátoros fürdőszobai, WC-szellőző, konyhai páraelszívó, vagy akár csak nyílt égésterű kandalló) működik. Számtalan panasz vizsgálata során bizonyosodott be, hogy ezek az elszívók – sőt a kandallókémény is – képesek a gázkészülék kéményében az áramlást „megfordítani”, a gázkészülék égéstermékét akár teljes mennyiségben a lakótérbe visszaszívni! Emiatt olyan lakásban, ahol kéményes gázkészülék van, bármiféle gépi elszívó berendezést felszerelni vagy üzemeltetni tilos.

Van, ami a veszélyt jelzi:

A gázkészülék égéstermék-visszaáramlással járó hibás üzemének több olyan jele van, amire – még mielőtt tragédia következne be – feltétlenül fel kell figyelni: a család egy vagy több tagja gyakran panaszkodik fejfájásra, gyengeségre; a gázkészülék gyakran leáll; a gázkészülék burkolata érinthetetlenül forró, vagy esetleg megégett, elszíneződött; a készülék belseje erősen poros; a műanyag részek megolvadtak, deformálódtak. A felsorolt tünetek általában nem készülékhibák, hanem súlyos légellátási gondok jelei.

Inkább alkalmazzunk zárt égésterű készüléket!

Az elmondott problémák nem fordulnak elő akkor, ha nem a hagyományos kéményes, hanem ún. zárt égésterű gázkészülék kerül felszerelésre. Ezek égéstere a lakástól hermetikusan elzárt, az égési levegőt csővezetéken a szabadból kapják és ugyanígy csővezetéken a szabadba távozik az égéstermék is. Ezek a készülékek zárt kialakításuk miatt messzemenően biztonságosak, és akár oda is beépíthetők, ahová az eddigi hagyományos nyílt égésterű készülékek nem, így alkalmazásuk esetén nincs akadálya a lakás gépi szellőzésének (fürdőszobai, WC, stb. elszívó) sem.

A „füstgáz szenzor” nem megbízható!

Ma már a megvásárolható kéményes gázkészülékek többsége gyárilag fel van szerelve egy ún. „füstgáz szenzorral”. Ennek feladata az égéstermék visszaáramlása esetén a készülék leállítása.

Tudnunk kell, hogy ez az érzékelő nem minden esetben jelez, vagy avatkozik be a készülék rendellenes működésénél!

A bekövetkezett balesetek, tragédiák vizsgálata azt mutatja, hogy a készülékbe beépített égéstermékvisszaáramlás-jelző a baleset bekövetkezésekor működőképes volt, de az adott körülmények között nem jelzett.

Csak felelősséget vállaló szakemberrel dolgoztassunk!

Akár új szerelésről, akár karbantartásról van szó, győződjünk meg arról, hogy a munkát vállaló iparos rendelkezik a munka végzéséhez szükséges szakképzettséggel, ennek alapján engedéllyel.

Lehet, hogy a kontár által számla nélkül végzett munka olcsóbb, de később jelentkező probléma esetén semmiféle jogi lehetőségünk nincs a kár megtérülésére, arról nem is beszélve, hogy a szakszerűtlen munka családunkat, életünket, biztonságunkat veszélyezteti. A Magyar Épületgépészek Szövetsége honlapján minden épületgépészeti jellegű munkára található hozzáértő, engedélyes szakember; tervezési, szerelési és karbantartási munkákra egyaránt.

Ha új gázkészüléket vásárolunk

Az a legjobb megoldás, ha az épület felmérését és a tervezést épületgépész tervezőre bízzuk és a beépítést végző szakember veszi meg a készüléket, esetleg az ő tanácsa alapján vásárolja meg a felhasználó. Ahhoz, hogy a megvásárolt, beépítésre kerülő gázkészülék ne legyen nagyobb teljesítményű, mint amit az ellátandó (fűtendő) épület hőteljesítménye feltétlenül szükségessé tesz, az épületgépészeti rendszert meg kell terveztetni.

A túl nagy készülék üzem közbeni veszteségei nagyobbak, tehát nemcsak a nagy készülék nagyobb beruházási költsége, hanem az évek során nagyobb üzemköltség is terheli pénztárcánkat.

Nem árt, ha tudjuk: fűtőkészülékeknél a jobb minőségű gyártók által megadott „éves hatásfok” vagy „átlagos hatásfok” és a gyengébb termékekre megadott „hatásfok” között óriási különbség van, ami az évek során erősen befolyásolja gázszámlánkat, a felhasznált energiára kifizetet pénzösszeget.

Általánosságban elmondható, hogy ha meg akarjuk spórolni az épületgépész szakember tanácsadását, vagy esetleg nem akarjuk megterveztetni fűtési rendszerünket, netán feltűnően olcsó, esetleg kontár „szakemberek” munkáját vesszük igénybe, akár már rövidtávon is jelentős kiadásokat vagy kényelmetlenséget okozunk magunknak. A gyenge fűtési komfort, a rossz hatásfok, esetleg a veszélyes körülmények között üzemelő készülékek idővel újabb költségeket fognak eredményezni. Fontos tudni azt, hogy a gázszolgáltatók csak jogosultsággal rendelkező tervezők terveit hagyják jóvá, és csak ezután lehet a rendszert szerelni. Javasolt a Magyar Épületgépészek Szövetségéhez (MÉGSZ) fordulni tanácsért, vagy a szövetség honlapját felkeresni: www.megsz.hu.

Comments are closed.