Gázkészülékek karbantartása,ellenőrzése

Miért van szükség a gázkészülékek rendszeres karbantartására?

Azon kívül, hogy a készülékek rendszeres karbantartását az ide vonatkozó törvény a tulajdonos (üzemeltető) kötelezettségévé teszi, mindenkinek elemi érdeke, hogy élete, egészsége és nem utolsó sorban pénztárcája védelme érdekében ügyeljen arra, hogy gázkészüléke gazdaságosan és biztonságosan üzemeljen.

Egy átlagos fűtőkészüléken óránként kb. 3 m3 gáz és kb.40 m3 levegő halad keresztül. A gázban lévő szilárd (porszerű) szennyeződések eldugíthatják az égőt-megváltoztatva ezzel az optimális égéshez szükséges gáz-levegő keveredés arányát- a vegyi szennyeződések égésterméke pedig lerakódva a hőcserélőn csökkenti annak hatásfokát, súlyosabb eltömődés esetén pedig égéstermék visszáramlást és az ezzel járó életveszélyes szénmonoxid termelődést okoz.

Németországban, ahol a gázkészülék-állomány nem annyira elöregedett mint nálunk, törvény írja elő a készülékek évenkénti kötelező felülvizsgálatát. A Magyar Épületgépészek Szövetsége javasolja, a készülék egy, de legalább kétévenként szerelővel történő átvizsgáltatását. Ha pedig gázszagot, égéstermékszagot érzünk, a készülék burkolata megérinthetetlenül meleggé (65 C° feletti hőmérsékletűvé) válik, vagy csökken a készülék teljesítménye (a szolgáltatott melegvíz nem elég meleg, fűtés nem megfelelő) ne késlekedjünk szakemberhez fordulni.

Comments are closed.